صورت خود را بدون کک و مک تصور کنید، مطمئنا خیلی تغییر خواهید کرد. متاسفانه کک و مک بدون در نظر گرفتن ژنتیک افراد، روی پوست هر فردی ایجاد میشود و با قرار گرفتن در معرض آفتاب تحریک میشود. پس همه ما باید در پیشگیری از مشکلات پوستی نظیر کک و مک و مراقبت از سلامت پوست مان نکاتی را رعایت کنیم. همچنین اگر از کک و مک صورت رنج میبرید، در این مقاله از رزبان بطور مفصل درباره کک و مک و درمان قطعی کک ومک برایتان توضیح خواهیم داد. ادامه این مقاله را از دست ندهید.
کک و مک صورت چیست؟
هیچ کس با کک و مک به دنیا نمیآید، اما برخی از عوامل هستند که کک و مک را تشدید میکنند. کک و مک نقاط قهوهای تیره یا روشن روی پوست هستند که از دسته سلولهای پوستی که حاوی رنگدانهی ملانین هستند، تشکیل شده است. در واقع میتوان گفت کک و مکها، سلولهای تولید کننده رنگدانه تیره نیستند، بلکه سلولهایی هستند که بیش از حد رنگدانه تولید میکنند که موجب ایجاد کک و مک روی پوست میشوند.
علت تشکیل کک و مک صورت
بطور کلی کک و مک صورت دو علت اصلی دارد.
- ژنتیک افراد: مطابق تحقیقاتی که انجام شده که شباهت قابل توجهی میان تعداد کک و مک ها در دوقلوهای همسان دیده میشود. این شباهت ها در دوقلوهای غیر همسان کمتر است. این تحقیق دقیقا نشان میدهد که کک و مک تا حد زیادی به وراثت بستگی دارد. البته اکثرا کک و مک در افراد با پوست روشن و بور و چشمان رنگی و افراد با موهای قرمز مشاهده میشود. همچنین احتمال بروز کک و مک در افراد با پوست تیره، بسیار پایین است.
- عوامل محیطی: یکی دیگر از علل بروز کک و مک، عوامل محیطی نظیر نور خورشید و یا هر نوع لامپی که تابش یو وی دارد، میباشد. مانند لامپهای فلوئرسنت و یا دستگاههای برنزه کننده. زیرا قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش یا (UV-B) باعث تولید رنگدانه و به مرور تیره و واضحتر شدن آنها میشود. دقیقا به همین دلیل است که استفاده از کک و مک در همه جا تاکید میشود. همچنین کک و مک بیشتر روی صورت دیده میشود، اما کک مک دستها نیز به دلیل اینکه بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند، بین افراد بسیار شایع است.
انواع کک و مک صورت
ممکنه تصور کنید که کک و مکها همگی شبیه هم هستند و تفاوتی با یکدیگر ندارند. در صورتی که کک و مکها انواع مختلفی دارند که دو مورد از مهمترین آنها میتوان یه افلیس و لنتیگو اشاره کرد. لکههای ناشی از افزایش سن و لکههای ناشی از تابش نور آفتاب. کک و مکهای ناشی از، آفتاب سوختگی، اغلب تیره تر هستند، مرز کک و مکها از هم قابل تشخیص نیست، نامشخص و نا منظم است. همچنین اندازه آنها نیز میتواند از اندازه پاک کن ته مداد نیز بزرگتر باشد.
آیا کک و مک موجب سرطان پوست میشود؟
اساسا کک و مکها هیچگونه خطری ندارند و همه آنها کاملا بی ضرر هستند و عموما سرطانی نمیشوند. نوع خیلی نادری از کک و مک ممکن است به سرطان منجر بشود که تنها با بیوپسی که متخصص پوست تهیه میکند قابل تشخیص است. با تمام این تفاسیر پس چه زمانی باید تشخیص دهیم که کک و مکها برای ما مضر هستند و باید به پزشک مراجعه کنیم. در صورتی که این علائم را مشاهده کردید حتما برای درمان کک و مک به پزشک مراجعه کنید.
- زمانی که کک ومک ها از حالت گرد خارج شدند (Asymmetry) و دیگر متقارن نیستند. بطور واضحتر یعنی زمانی که یک خط از وسط آنها رد میکنید، این دو نیمه مشابه هم نیستند.
- مرزهای کک ومک از هم قابل تشخیص نیستند. مرزها دندانه دار و یا ناهموار و غیر صاف هستند.
- مشاهده رنگهای مختلف در کک و مکها
- اندازه بزرگتر از ۱/۴ اینچ یعنی بیشتر از ۳ و نیم سانتی متر
- هرگونه تغییرات در سایز، شکل و رنگ کک و مکها
روش خانگی درمان کک و مک
حتما برای شما هم این سوال پیش آمده که آیا روشهای خانگی موثری برای درمان کک ومک وجود دارد یا خیر؟ متاسفانه هیچ روش درمان خانگی برای کک و مک وجود نداره و اغلب در بیشترسایتها روشهای زیادی نظیر ماسک عسل و دارچین برای کک و مک و یا روغن زیتون برای کک ومک … مشاهده میکنیم که متاسفانه هیچ کدام برای درمان کک و مک موثر نیستند و فقط برای جلب توجه افراد نوشته شدهاند. پس بهتر است برای درمان کک ومک از روشهای موثری که در ادامه گفته میشود استفاده کنید تا برای همیشه از شر کک و مکهای صورت و بدنتان خلاص شوید.
درمان قطعی کک و مک
همیشه افراد بهدنبال روشهای درمانی سریع و قطعی هستند. میتوان گفت که درمان قطعی برای این عارضه وجود ندارد و اکثر روشهای درمانی نیز هزینه بر هستند. البته برخی روشهای ایمن برای کمک به روشن تر شدن و یا کاهش کک و مکها وجود دارد که برای درمان کک و مک مورد استفاده قرار میگیرد. همانطور که میدانید روشهای مختلفی برای درمان کک و مک وجود دارد که متاسفانه اغلب آنها با قرار گرفتن در معرض پرتو فرابنفش دوباره بازمیگردند. با این همه به یاد داشته باشید که درمان کک و مک اصلا ساده نیست و بسیار زمان بر است و نتیجه قطعی هم ندارد. درمانهای که در ادامه برایتان توضیح میدهیم همگی در کم رنگتر شدن و محو شدن کک و مکها بسیار موثر هستند.
کرمهای ضد لک
معمولا افراد همه به دنبال بهترین کرم برای رفع کک و مک هستند. یکی از بهترین کرمهای ضد لک برای درمان کک و مک کرمهای حاوی ترکیباتی نظیر هیدروکینون، کوجیک اسید و … هستند. کرمهای حاوی هیدروکینون بالای ۲ درصد حتما به نسخه پزشک نیاز دارند. این کرمها در صورت استفاده منظم و مداوم در طول چند ماه تاثیر فوق العادهای در کم رنگ شدن و محو شدن کک و مک دارند. البته نکته بسیار مهم در کنار استفاده از این کرمها عدم قرارگیری در معرض نور خورشید و استفاده از کرم ضد آفتاب میباشد.
کرمهای حاوی رتینویید
داروهایی چون ترتینوئین، تازاورتن و آداپالن (دیفرین) میتوانند در ترکیب با کرمهای روشن کننده در درمان کک و مک به کار گرفته شوند. توجه داشته باشید که باید برای مدت چند ماه بطور مداوم از این کرمها استفاده کنید تا تاثیر آن را به مرور زمان مشاهده کنید. همانطور که گفتیم برای درمان کک و مک باید بسیار صبوری بخرج دهید تا نتیجه دلخواهتان را بگیرید.
کرایوسرجری
یکی دیگر از روشهای که متخصص پوست و کک و مک برای درمان برخی از انواع کک و مک تجویز میکنند، کرایوسرجری است. در این روش، فریز کردن با نیتروژن مایع میتواند در درمان برخی از انواع کک و مک موثر باشد.
درمان کک و مک با لیزر
اکثر افراد روشهای زود بازده و راحت را ترجیح میدهند. درمان کک و مک با لیزر یکی از آنهاست. در این روش تا حد امکان کک و مکها را میتوانید کمرنگ کنید و یا حتی از بین ببرید. یکی از مزیتهای این روش این است که درمان کک و مک با لیزر جز روشهای تقریبا بی عارضه است در صورتی که از دستگاههای خوب و معتبر و پزشکان مجرب برای این روشها استفاده کنید. البته با توجه به اینکه لیزر، سطح رویی پوستتان را میسوزاند احتمالا در روزهای اول پوست ملتهب خواهد شد. انواع مختلفی از لیرزها برای درمان کک و مک وجود دارند که عموما طیف وسیعی از آنها کاملا بی خطر و امن هستند. یکی از لیرزهای که هیچگونه عارضه ای برای پوست شما ندارد، لیرز کیو سوییچ است که میتوانید با خیال راحت برای درمان کک و مک از آن استفاده کنید.
پیلینگ شیمیایی
این روش تاثیر به سزایی در روشن تر کردن کک ومک و بهبود پیگمنتاسیون دارد. در این روش با استفاده از مواد شیمیایی، نواحی آسیب دیده پوست را لایهبرداری میکنند. برای لایه برداری از گلیکولیک اسید یا اسید ترشکلراکتیک استفاده میشود که در نهایت پس از حذف پوست آسیب دیده، پوست جدید جایگیزن آن خواهد شد.
روشهای پیشگیری از کک و مک
همانطور که در بالا توضیح دادیم، یکی از علل کک و مک صورت، ژنتیک افراد است. که البته برای پیشگیری از کک و مک در افرادی که پیشینه ژنتیکی دارند، هیچ کاری نمیتوانیم انجام دهیم. اما برای پیشگیری از کک و مک ناشی نور آفتاب راه حلهای هست که میتوانیم از تشدید کک و مک جلوگیری کنیم. اگر از کک ومک رنج میبرید نکات زیر را همیشه رعایت کنید.
- حداقل ۱۵ دقیقه قبل از خروج از منزل حتما ضد آفتاب بزنید، ترجیحا ضد آفتاب با اس پی اف بالای ۳۰.
- اگر در معرض نور آفتاب هستید، هر دو ساعت باید ضد آفتاب را تمدید کنید.
- پوشیدن کلاه لبه دار نیز یک راه حل عالی برای جلوگیری از آفتاب سوختگی است.
- از تماس مستقیم با آفتاب در ساعات اوج تابش بین ۱۰ صبح تا ۴ عصر حتما اجتناب کنید.
سایر مقالههای مرتبط:
راهنمای خرید کرم دور چشم: از تیرگی تا چروک، کدام دور چشم مناسب شماست؟
نظرات کاربران